Artykuły

Chleb sezamowy na maślance

Pyszny chlebek z sezamem na maślance. Warty sprawdzenia:) Zdjęcia musiałam zrobić, jak był jeszcze ciepły, bo taki jest najlepszy i naszybciej znika. Na drugi dzień już się lepiej kroi:)

Składniki:

(na 1 bochenek)

Ponadto:

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z mąką. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieszczamy w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb nacinamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypujemy sezamem.

Na dno piekarnika kładziemy żaroodporne naczynie z wodą lub spryskujemy ściany piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Chleby
Opublikowano: wtorek, 10 grudzień 2013 22:36
Magdalena
Odsłony: 2657