Artykuły

Irish soda bread (Chlebek sodowy)

Chyba najszybszy chlebek jaki robiłam. W związku z tym, że jest na sodzie nie trzeba czekać, aż wyrośnie. W piekarniku szybko i pięknie wyrasta. Bardzo smaczny, a soda jak sama nazwa wskazuje dosyć wyczuwalna.

Składniki:

(na 1 duży bochenek)

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy w dużym naczyniu, dodajemy posiekane masło, wlewamy maślankę, wszystko szybko mieszamy. Nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia się składników. Formujemy na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu robimy mocne nacięcia na kształt krzyża.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzimy na kratce. Trzymamy przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podajemy dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Chleby
Opublikowano: piątek, 14 grudzień 2012 18:11
Magdalena
Odsłony: 3834