Artykuły

Chleb pszenno-żytni

Miałam zrobić chlebek razowy, ale zmodyfikowałam przepis i powstał chlebek pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Bardzo smaczny, zresztą nie ma nic lepszego od domowego pieczywa:)

Składniki na 1 bochenek 750g:

Wykonanie:

Mąki, cukier, sól i suche drożdże mieszamy (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn). Dodajemy stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, przekładamy do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem, pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło inspiracji

 

 

Kategoria: Chleby
Opublikowano: poniedziałek, 08 październik 2012 22:53
Magdalena
Odsłony: 3109