Artykuły

Chlebek Hobbita

Nie wiem czemu taka nazwa (nie jestem fanką tego filmu, więc nie wiem skąd to skojarzenie;)), ale jest dla mnie zupełnie nieistotna. Najważniejszy jest chlebek, pyszny, mięciutki i aromatyczny. Czosnkowe masło i kremowa mozzarella sprawiły, że jest cudowny. Można go przygotować jako dodatek np. do sałatek, ale my zjedliśmy sam praktycznie od razu :) Najlepszy na ciepło :) W sumie to taka przekąska nam wyszła ;)

Składniki:

(na jeden chlebek)

Dodatkowo:

Wykonanie:

Ciasto: Do mąki dodajemy drożdże, mieszamy, wlewamy ciepłe mleko,żółtka wymieszane z łyżką wody, sól i mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło, chwilę mieszamy do połączenia składników.

Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy ręką przez ok. 5 min. Z ciasta powinno powstać sprężyste, gładkie ciasto. Do miski oprószonej mąką wkładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 mi. Ciasto delikatnie urośnie. Ja wyrobiłam ciasto w misie z hakami, bez użycia rąk;)

W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe, do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i natkę ( i szczypiorek jeśli dodajecie). Mieszamy wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, palcami formujemy placek, nacinamy w kartkę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy masłem czosnkowym. W nacięcia wkładamy pokrojoną w paski mozarellę. Posypujemy częścią szczypiorku (ja pominęłam).

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiem. Chlebek pieczemy 20-25 min do ładnego zrumienienia, w czasie pieczenia chlebek ładnie wyrośnie. Wyjmujemy, studzimy. Podajemy na ciepło, lub po całkowitym wystudzeniu. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Chleby
Opublikowano: czwartek, 07 styczeń 2021 22:27
Magdalena
Odsłony: 3750