Artykuły

Pain Rustique

Smaczny chlebek w stylu ciabatty, prosty do przygotowania, tylko potrzebuje trochę czasu na wyrastanie. I zaczyn należy przygotować dzień wcześniej. 

Składniki na zaczyn:

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy szczelnie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

Wykonanie:

Mieszamy zaczyn, mąkę, wodę (najlepiej mikserem przez 2 minuty). Ciasto przykrywamy szczelnie, odstawiamy na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i drożdże i miksujemy. Znowu przykrywamy szczelnie i pozostawiamy do wyrośnięcia na 70 minut, składając je w 25 i 50 minucie.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy nie zagniatając mocno ciasta, po prostu nadajemy im mniej więcej prostokątny kształt. Im bardziej nieregularne, tym lepiej wyglądają. Odstawiamy na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy.

Pieczemy w temperaturze 240º przez 35 minut, z parą (wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wodą). W połowie pieczenia uchylamy lekko drzwiczki od piekarnika. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Chleby
Opublikowano: środa, 18 luty 2015 21:55
Magdalena
Odsłony: 2753