Artykuły

Parowańce (pampuchy) z sosem jagodowym

Pyszne drożdżowe bułeczki gotowane na parze z sosem jagodowym:) Warto dla odmiany zrobić takie bułeczki. Nie trzeba uruchamiać piekarnika w takie dni jak dziś:)

Składniki:

(na ok. 9-10 bułeczek)

Sos jagodowy:

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do reszty mąki, oleju i szczypty soli. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczamy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do naczynia do gotowania na parze, lub np. jak ja na gazie zawiązanej na krawędziach garnka i parujemy około 8 minut.

Jagody, jogurt i cukier wrzucamy do blendera i miksujemy krótko. Parowańce polewamy sosem jagodowym, ja oczywiście sobie sosu nie żałowałam:) Smacznego:)

A jeżeli nie zjecie od razu wszystkich parowańców, to można później spokojnie odgrzać w piekarniku lub mikrofali, nie tylko na słodko. Ja za namową autorki bloga, z którego skorzystałam, wypróbowałam również wersję na słono, zamiast żółtego sera użyłam oscypka, po prostu rewelacja:)

Źródło inspiracji

 

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słodko
Opublikowano: wtorek, 07 sierpień 2012 03:13
Magdalena
Odsłony: 3465