Artykuły

Lekko słodkie bułeczki z migdałową kruszonką

Bardzo smaczne bułeczki. Idealne na śniadanko z dodatkiem dżemu do filiżanki herbaty:)

Składniki:

 (na 13 bułek)

Migdałowa kruszonka:

Wykonanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn – czyli rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru). Dodajemy roztrzepane 2 jajka, mleko,  Ameretto. Wyrabiamy przez około 5 minut. Na końcu dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy do podwojenia objętości.

Wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrabiamy, dzielimy na 13 części. Formujemy z nich bułeczki i kładziemy na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego podwojenia objętości.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, by powstała kruszonka.

Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy dodatkowym roztrzepanym jajkiem, ja posmarowałam mlekiem. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słodko
Opublikowano: sobota, 05 maj 2012 16:21
Magdalena
Odsłony: 2427