Artykuły

Japońskie mleczne bułeczki

Puszyste, mięciutkie bułeczki. Podobno zachowują świeżość i puszystość nawet kilka dni. U mnie akurat od razu zniknęły, więc nie mogłam tego sprawdzić :) Zasługą tego ma być zrobiona wcześniej zasmażka. Mieliśmy ochotę na kruszonkę, więc ja ją jeszcze dodałam do naszych bułeczek, ale nie jest konieczna ani nie występuje w źródłowym przepisie. Bułeczki są przepyszne, zjedliśmy je wszystkie jeszcze tego samego dnia :)

Składniki:

(na 9 bułeczek)

Tangzhong (zasmażka):

Zaczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Tangzhon (zasmażka): Mleko, wodę i mąkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. W czasie podgrzewania rózgą/trzepaczką mieszamy cały czas, aż zasmażka zgęstnieje! Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Zaczyn: W ciepłym mleku z cukrem umieszczamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się ich i odstawiamy aby zaczyn wyrósł.

Ciasto: W misie umieszczamy składniki na ciasto oprócz roztopionego masła.

Następnie dodajemy Tangzhon oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy masło (jeśli mąką była bardzo wilgotna to całego masła nie zużyjemy). Robot wyrabia ciasto około 5-7 minut. Ja wyrabiałam ręcznie. Ciasto w konsystencji jest lekko klejące. Tak wyrobione odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub dłużej.

Po wyrośnięciu, odgazowujemy ciasto ponownie je zagniatając i dzielimy je na 9 części, z każdej formując bułeczkę. Układamy je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut.

Piekarnik elektryczny rozgrzewamy do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepany jajkiem i wsadzamy do piekarnika. Jeśli macie ochotę na kruszonkę możecie np. taką. Pieczemy je przez około 25-30 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika  i jeszcze na około 10 minut pozostawiamy w blaszce, a po tym czasie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.  Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słodko
Opublikowano: piątek, 01 luty 2019 18:02
Magdalena
Odsłony: 2810