Artykuły

Słodkie bułeczki dyniowo - pomarańczowe

Puszyste  i mięciutkie bułeczki z dżemem. Do ciasta dodane zostało puree z dyni, dzięki któremu zyskały nie tylko ciepły, pomarańczowy kolor ale również tą miękkość :)

Składniki:

(na 13 bułeczek)

Lukier pomarańczowy:

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotowujemy dużą płaską blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 13 części, każda o wadze około 80 g. Formujemy okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczamy na dłoni, nadziewamy konfiturą pomarańczową, sklejamy, formując kulki. Układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).

Pieczemy w temperaturze 180º przez około 20 - 23 minuty. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Lekko ciepłe lukrujemy.

Składniki na lukier umieszczamy w naczyniu, zaczynając od 3 łyżek wody i rozcieramy grzbietem łyżki (można też mikserem) na bezgrudkowy lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody i rozetrzeć. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słodko
Opublikowano: środa, 09 grudzień 2015 20:48
Magdalena
Odsłony: 2306