Artykuły

Parowańce (pampuchy) z sosem truskawkowym

Chyba będzie u mnie znów mocno truskawkowo, pełne dwie łubianki truskawek mam do przerobienia:) Koktajl piję na śniadanie i kolację, jutro pewnie zrobię pierożki z truskawkami, i jakąś tartę na weekend :) A dziś na kolację były pampuchy:)

Składniki:

(na ok. 9-10 bułeczek)

Sos truskawkowy:

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do reszty mąki, oleju i szczypty soli. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczamy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do naczynia do gotowania na parze, lub np. jak ja na gazie zawiązanej na krawędziach garnka i parujemy około 8 minut.

Truskawki i cukier wrzucamy do blendera i miksujemy krótko. Parowańce polewamy sosem truskawkowym, jeśli preferujecie sos truskawkowo-jogurtowy wówczas dodajecie jeszcze jogurt do sosu.  Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słodko
Opublikowano: piątek, 05 czerwiec 2015 22:33
Magdalena
Odsłony: 2533