Gościmy

Odwiedza nas 89 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Artykuły

Jagodzianki z białym serem

Po prostu przepyszne:) Musiałam zużyć twarożek, który mi został jak robiłam sernikobrownies, więc postanowiłam zrobić drożdżówki z jagodami:) Serek niestety był dość rzadki, więc praktycznie nie widać go w drożdżówkach, ale czuć:) Na zdjęciu może nie wyglądają zbyt pięknie, ale są tak pyszne, że musiałam je wrzucić. W związku z tym, że przygotowywałam je na poranną wycieczkę, to ciasto wyrobiłam wieczorem i wstawiłam do lodówki na noc do wyrośnięcia. Rano tylko uformowałam bułeczki i upiekłam. Niestety nie było za dużo czasu na zrobienie fotek, więc są takie na szybko:) Drożdżówki są puszyste i delikatne:) Mniam:)

Składniki na całą blachę bułeczek:

  • 300 ml mleka, letniego
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g maki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

Masa serowa:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku

Ponadto:

  • 400 g jagód, do posypania

Wykonanie:

Do letniego mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajka i mieszamy. Mąkę pszenną chlebową mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Ja wstawiłam do lodówki* na noc, przykryte folią spożywczą, by nie wyschło.

Masa serowa: Wszystkie składniki mieszamy widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki. Ja miałam ser do serników z wiaderka, zdecydowanie za rzadki do takich drożdżówek. Polecam taki twarożek w kostkach, ja po prostu chciałam zużyć ten, co miałam:)

Wyjełam ciasto z lodówki wczesniej, by sie ociepliło. Następnie ciasto wyjmujemy z misy, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na duży kwadrat, około 45 x 45 cm. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto przekrawamy na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części smarujemy masą z białego sera, posypujemy jagodami. Każdy z prostokątów składamy na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).

Bułeczki układamy w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami) - 2 rzędy bułeczek, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

W związku z tym, że mój twarożek był za rzadki, ciężko mi się kroiło te bułeczki, dlatego ja tylko jeden prostokąt posmarowałam masą serową i posypałam jagodami. Z pozostałego ciasta zrobiłam tradycyjne okrągłe bułeczki, żeby mi nadzienie nie wypłynęło:)

Pieczemy w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Bardzo rosną w piekarniku, wyszły duże i puszyste:) Jeszcze ciepłe lukrujemy. Lukier przygotowujemy nastepująco, szklankę cukru pudru ucieramy z trzema łyżkami wody. Ja zrobiłam z połowy porcji, bo lukrowałam tylko część bułeczek i zrobiłam troszkę delikatniejszy, w sensie szybka wersja. Powinien być ucierany do białosci:) Naprawdę polecam:) Smacznego:)

* Wstawianie ciasta do lodówki jest idealnym sposobem, kiedy chcemy mieć rano świeże bułeczki, a niekoniecznie mamy czas na ich podwójne wyrastanie:) Ja wstawiłam po pierwszym wyrobieniu, ale można również wstawić już gotowe wyrośnięte bułeczki do lodówki, oczywiście przykryte folią, by nie wysychały i rano tylko upiec. Ja w związku z tym, że robiłam z nadzieniem serowo-jagodowym, nadzienie dodałam dopiero rano. Wyczytałam, że ciasto, które rośnie w lodówce jest bardziej puszyste i delikatne i zdecydowanie się z tym zgadzam:) Teraz częściej będę tak robić, bo lubię rano jeść świeże bułeczki, ale zazwyczaj za długo trzeba było na nie czekać:) Teraz już mam na to sposób:)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook