Artykuły

Pogaca ze szpinakiem

Znów wrzucam moje ulubione bułeczki, tym razem z nadzieniem szpinakowym :) Szczerze powiedziawszy szpinak wrzuciłam na oko, kilka brykietów mrożonych, więc proporcje podaję takie mniej więcej;) Jak Wam zostanie nadzienia to zawsze można wykorzystać do czegoś innego, jak zabraknie to szybko można dorobić :)

Składniki:

Farsz:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut (Jeśli używamy suszonych, łączymy wszystkie składniki od razu).  Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką).

Szpinak rozmrażamy, odsączamy z namiaru wody, doprawiamy solą (minimalnie) i czosnkiem, dodajemy fetę i mieszamy.

Gdy ciasto jest gotowe odgazowujemy je (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na części, ja robie je mniejsze, czyli dzielę na ok. 20 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka).

Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe, kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. Smacznego :)

Źródło:Na podstawie tego:)

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: piątek, 09 styczeń 2015 20:20
Magdalena
Odsłony: 2637