Artykuły

Pogaca z botwinką i fetą

Jak trafiłam na ten przepis od razu miałam ochotę wypróbować, zwłaszcza, że mamy sezon na botwinkę. Pogaca to rodzaj tureckiego pieczywa. Są to różnego rodzaju bułeczki o różnych kształtach i nadzieniach. Muszę przyznać, że to naprawdę ciekawe połączenie i wyjątkowo smaczne. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień również są smaczne.

Składniki:

Wykonanie:

Farsz z botwinką: dymkę i botwinkę drobno siekamy, dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Do farszu możecie dodać szczyptę soli, ale nie ma takiej potrzeby, ser feta jest dość słony.

Ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut (Jeśli używamy suszonych, łączymy wszystkie składniki od razu).  Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką). Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka). Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe, kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. Smacznego :)

Źródło

 

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: środa, 02 lipiec 2014 20:38
Magdalena
Odsłony: 4413