Artykuły

Puszyste bułeczki z koperkiem

Pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki. Uwielbiam takie pieczywo, wystarczy posmarować masłem, inne dodatki są zbędne:)

Składniki:

(na 12 małych bułeczek)

Wykonanie:

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, mleko, jajko, koperek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na 1-1,5 godziny). 

Krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części (lub na mniej jeśli chcemy większe bułki) i układamy na blasze wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem w niewielkich odległościach. Przykrywamy i odkładamy na 45 minut do napuszenia. 

Smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Studzimy na kratce.  Najlepsze jeszcze cieplutkie :) Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: czwartek, 24 kwiecień 2014 21:47
Magdalena
Odsłony: 2772