Artykuły

Panini

Czyli  bułeczki panini. Ja zrobiłam naprawdę małe, więc wyszły zbyt chrupiące. Lepiej jednak zrobić odrobinę większe, wtedy skórka będzie chrupiąca, a wnętrze miękkie:)  Są dosyć  czasochłonne, ja robiłam w weekend. Zaczyn trzeba zrobić dzień wcześniej.

Z przepisu otrzymamy 30 sztuk.

Składniki na zaczyn:

Składniki na ciasto:

Zaczyn: W miseczce mieszamy wszystkie składniki, do połączenia. Przenosimy do naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.

Ciasto umieszczamy w naoliwionym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazowujemy (uderzamy pięścią).

Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 2,5 cm. Składamy 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony robimy to samo. Obracamy ciasto o 90 stopni i raz jeszcze składamy.

Ciasto umieszczamy w naoliwionym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykrywamy kuchennym ręczniczkiem, odkładamy do odpoczęcia na 5 - 10 minut.

Po tym czasie ciasto kroimy w kratkę, by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykrywamy, zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.

Pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą (np. z naczyniem żaroodpornym ułożonym na dnie piekarnika), przez około 10 minut. Warto przedłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut, aż nabiorą ładnego koloru. Wyjmujemy i  studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: wtorek, 11 marzec 2014 19:29
Magdalena
Odsłony: 2433