Smaczne, chrupiące i zdrowe bułeczki z siemieniem lnianym. Najlepsze na ciepło, ale na drugi dzień też są dobre i nadal mięciutkie.

Składniki na 16 bułeczek:
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut. Wsypujemy do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Dzielimy ciasto na 16 równych kawałków, formujemy z nich kulki. Układamy na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy wymieszanymi ziarnami. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Smacznego:)

