Artykuły

Hiszpańskie chlebki, czyli tortas de aceite

Pyszne chlebki drożdżowe, bardzo Nam smakowały zwłaszcza z czarnym sezamem:) Idealnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, sosów, gulaszu itp.

Składniki:

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, olej/oliwę, całość dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy dłońmi (wyrabia się bardzo szybko). Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Ciasto lekko naoliwiamy i przekładamy do czystej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni z termoobiegiem (230 stopni bez termoobiegu). Ciasto dzielimy na 5 części. Dłońmi formujemy płaskie placki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zrobiłam mniejsze placki, podzieliłam na jakieś 12 części. Chlebki posypujemy ulubionymi dodatkami (lekko je wciskając w ciasto, ja najpierw posmarowałam chlebki mlekiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut. Studzimy na metalowej kratce. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: czwartek, 23 styczeń 2014 21:26
Magdalena
Odsłony: 2851