Artykuły

Chlebki Naan

Chlebki Naan to placuszki pochącące z Zachodniej, Środkowej i Południowej Azji. Troszkę podobne do chlebków pita, ale tylko troszkę, idealnie sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do sałaty. Można tez podawać do gulaszy i innych mięs.

Składniki na 8 chlebków:

(ja zrobiłam więcej mniejszych)

Dodatkowo:

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni. W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz masło/oliwę. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę.  Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ma podwoić objętość). Piekarnik nagrzewamy do 200°C.  Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3 minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką). Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.  Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3 chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem, pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: poniedziałek, 12 sierpień 2013 22:35
Magdalena
Odsłony: 3466