Artykuły

Bułeczki śniadaniowe

Bardzo smaczne, puszyste bułeczki na śniadanie. Proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiam świeżo upieczone bułeczki na śniadanko:) Ja bułeczki sobie przygotowałam wieczorem i wstawiłam do ostatniego wyrastania do lodówki na noc. Rano wyjęłam, odczekałam chwilkę i wstawiłam do piekarnika. W ten sposób nie trzeba długo czekać na bułeczki o poranku:)

Składniki na 12 bułek: 

Dodatkowo:

 

Wykonanie:

Ze świeżych drożdży robimy rozczyn, natomiast suche drożdże łączymy z mąką. Jajko roztrzepujemy, a mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2h do wyrośnięcia. 

Ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek  Pieczemy 15-20 minut w 190°C. Studzimy na kratce. SZmacznego:)

 

Źródło

 

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: sobota, 20 październik 2012 10:08
Magdalena
Odsłony: 3208