Artykuły

Chlebki Pita

Pyszne, delikatne chlebki pita. Ja przygotowałam je jako dodatek do gulaszu, ale można zrobić je również z dodatkiem różnego rodzaju farszów:)

Składniki:

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy sól, wodę, oliwę. Mieszamy i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzieli ma 10 części (każda po 76 g ).  Z każdej części formujemy kulę i układamy na oprószonej mąką powierzchni. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie na 1 godzinę. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm.

Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy na kamieniu lub grubej blasze, w piecu rozgrzanym do temperatury 230°C przez 4-6 minut. Pity mają się napuszyć. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: środa, 08 sierpień 2012 19:31
Magdalena
Odsłony: 3701