Artykuły

Petit Pains Au Lait

Pyszne, chrupiące bułeczki na weekendowe śniadanko:) To jest to:)

Składniki:

( na 12 bułeczek)

Wykonanie:

Mąkę z solą przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, miękkie masło i rozcieramy jak na kruszonkę. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach mleka, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 12 części, formujemy z nich kulki, układamy na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze do pieczenia), w dość dużych odstępach. Każdą kulkę nacinamy ostrym nożem na krzyż, przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy znów do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem (pominęłam) i pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: sobota, 12 maj 2012 16:32
Magdalena
Odsłony: 2599