Artykuły

Fantazyjne bułeczki

Uwielbiam świeże domowe bułeczki na śniadanie, oczywiście tylko w weekend, a dokładnie w sobotę mogę sobie na to pozwolić, ale jak miło jest na nie czekać:) Pyszne mięciutkie bułeczki, można z samym masełkiem zajadać:)

Składniki na 12 bułeczek:

Ponadto:

Wykonanie:

W naczyniu umieszczamy mąkę, dodajemy masło i wyrabiamy, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypujemy sól, cukier, drożdże, na końcu wlewamy ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, dzielimy na 12 równych części. Ukształtowane bułeczki, kładziemy na blaszce. Poniżej możliwe kształty bułeczek, podaję za autorką bloga:

Bułeczki rozkładamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy nasionami, ziołami lub solą. U mnie to akurat był mak, sezam i słonecznik.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut, a po wyjęciu studzimy na kratce. A potem jemy jeszcze cieplutkie:) Mniam:)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: sobota, 07 styczeń 2012 19:30
Magdalena
Odsłony: 2809