Artykuły

Chlebek z patelni na jogurcie

Lubię takie chlebki, a plusem tego jest to, że nie trzeba drożdży, przygotowuje się szybko. Co najważniejsze są pyszne zwłaszcza z masełkiem czosnkowym. Można je potraktować jako dodatek do sałatki, gulaszu., jako przekąskę do dipów czy salsy, albo zjeść po prostu na kolację. Cieplutkie z masełkiem mhmm - mi nic więcej nie trzeba :)

Składniki:

(8 szt)

Chlebki:

Masełko ziołowe:

Wykonanie:

Chlebki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy widelcem do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto. Wyjmujemy na dobrze oprószony mąką blat i krótko zagniatamy w gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.  Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na 8 części. Każdą część lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Z jednej strony, lekko nacinamy "w kratkę".

Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy z czosnkiem i ziołami.

Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Układamy placki i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż się napuszą i lekko przyrumienią. Odkładamy na talerz, smarujemy ziołowym masełkiem. Zjadamy same lub jako dodatek do sałatki itp. Smacznego :)

Źródlo

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: wtorek, 25 styczeń 2022 21:21
Magdalena
Odsłony: 2478