Artykuły

Bułeczki czosnkowo-serowe

Przepyszne, mięciutkie bułeczki czosnkowe z dodatkiem serka topionego. To kremowo-czosnkowe wnętrze sprawia, że bułeczki są nie tylko mięciutkie, ale bardzo bardzo smaczne :) Idealne na kolację, śniadanie, przekąskę dodatek do sałatek :) Jak dla mnie rewelacyjne :)

Składniki:

Nadzienie:

Wykonanie:

Masło roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże kruszymy do szklanki. Zasypujemy je cukrem i wlewamy 3-4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Na środku robimy wgłębienie. W miejsce to wlewamy przygotowane drożdże. Odstawiamy całość na około 10 minut.

Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodajemy sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło miksujemy wraz z serkami topionymi. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Pieczemy przez około 15-20 minut (lub nieco dłużej, do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do190 stopni.

Uwagi: Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem.

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: środa, 28 październik 2020 21:14
Magdalena
Odsłony: 2056