Pyszne drożdżowe bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Świetne jako przegryzka czy kolacja na ciepło. Sprawdzą się na spotkanie ze znajomymi :)

Składniki:
Masło czosnkowe:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Drożdże ze szczyptą cukru rozpuszczamy w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, rozczyn i pozostałe mleko. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut.
Stolnicę oprószamy mąką. Wykładamy połowę ciasta. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Dzielimy go na 6 części. Każdą zwijamy jak roladę. Lekko spłaszczamy, a końce sklejamy, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek nacinamy głęboko i umieszczamy w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawiamy na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy smarujemy jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Pieczemy ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą. Smacznego :)

