Artykuły

Domowy przysmak czosnkowy

Bułeczki czosnkowe w sam raz na kolację, najlepsze na ciepło. Można przegryzać samodzielnie lub jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy, leczo czy past. Ja podałam jako dodatek do sałatki oraz pasty z cukini.


Składniki:

( 5 dużych bułek - ja zrobiłam małe bułeczki czyli ok. 10 szt)

Składniki na ciasto

Składniki na czosnkową pastę

Szklanka - pojemność 250 ml. 

Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodajemy suche drożdże oraz cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Można użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodajemy mąkę i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykrywamy je ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).  

W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieszczamy sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na potem.

Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wykładamy na obsypany mąką blat lub stolnicę. Dzielimy na 5 lub 10 równych kawałków. Każdy lekko wydłużamy i spłaszczamy. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy. Na każdą bułkę wykładamy po łyżce pasty czosnkowej – rozprowadzamy wzdłuż bułki. 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekamy dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół).  Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: czwartek, 04 październik 2018 22:17
Magdalena
Odsłony: 2390