Artykuły

Kapuśniaczki

Mięciutkie bułeczki z kiszoną kapustą. Smakują najlepiej na ciepło, na drugi dzień są jak dla mnie trochę za czerstwe, ale wystarczy wrzucić na chwilę do piekarnika i znów są miękkie. Poniższe proporcje to duża ilość bułeczek. Jeśli nie macie dużej grupy, która to wszystkie zje od razu, to polecam zrobić z połowy porcji:)

 

Składniki: 

(na ok. 45 sztuk)

Ciasto:

Farsz:

Ponadto:

Wykonanie:

Farsz - Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdyby była bardzo kwaśna trzeba wcześniej ją przepłukać. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Podsmażamy  na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody i drobno kroimy. Dodajemy do podsmażonej cebuli. Razem przesmażamy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy i studzimy. Ja pominęłam cebulę.

Ciasto - Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy sól, jajka, mleko z drożdżami i masło. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto rękami około 5 minut. W razie potrzeby można podsypać 1-2 łyżki mąki. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto umieszczamy  na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy np. szklanki.

Krążki nacinamy po łuku na ok. 5 mm od brzegów (patrz zdj.) Na środku umieszczamy łyżeczkę farszu. Jeden brzeg ciasta przekładamy nad krążkiem i lekko dociskamy. To samo robimy z drugim brzegiem ciasta. Tak postępujemy z każdym kolejnym krążkiem. Kapuśniaczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem. (u nie czarny sezam). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.

Można tez zrobić wersję tradycyjną jeśli chodzi o formę. Krążki ciasta umieszczamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku umieszczamy łyżeczkę farszu i lekko rozsmarowujemy.  Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: wtorek, 10 maj 2016 22:27
Magdalena
Odsłony: 2617