Artykuły

Trójkąty serowe

Proste i szybki chlebki, raczej nie nazwałabym ich bułeczkami. Najlepsze są na świeżo, na drugi dzień mocno się kruszą i czerstwieją – polecam zjeść na ciepło tego samego dnia :)

Składniki:

Wykonanie:

Smarujemy cienko masłem blachę do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy, masło i rozcieramy opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki.

Dodajemy żółty ser i zmieloną gorczyce. Mieszamy. Wlewamy tyle mleka, aby zagnieść ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wyrabiamy ciasto i rozpłaszczamy dłonią, aby powstał placek o grubości około 2,5 cm. Nożem kroimy placek na osiem części. Za pomocą pędzelka smarujemy mlekiem i posypujemy do smaku pieprzem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 st. C. przez 10-15 min, aż trójkąty nabiorą złocistobrązowej barwy. Przekładamy na metalową kratkę, aby nieco ostygły. Najlepsze na ciepło tego samego dnia. Smacznego :)

 Źródło: Z kuchennej półeczki: 120 wypieków, Wydawnictwo Olesiejuk 2005

Kategoria: Bułki & Bułeczki na słono
Opublikowano: środa, 06 kwiecień 2016 20:49
Magdalena
Odsłony: 2499