Pyszne nadziewane bułeczki z papryką i serem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Pyszne samodzielnie jak również w towarzystwie sałatki :) Kolacja, śniadanie, podwieczorek? Jak najbardziej :)

Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki ciasta. Dodając mąkę, wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formujemy ciasto w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przecinamy wszerz na pół , a następnie każdą z części kroimy w trójkąty. Posypujemy ciasto serem, papryką i ziołami. Rolujemy trójkąty od podstawy do czubka.
Układamy półksiężyce na natłuszczonej blaszce i smarujemy jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru. Smacznego :)


Źródło: „Szybko i smacznie: Chleby i chlebki”, Wydawnictwo Olesiejuk, 2013