Artykuły

Pierś indyka faszerowana papryką i selerem naciowym

Lekka propozycja na delikatne mięsko z indyka z selerem naciowym i papryką. Ja podałam tylko z sałatką, oczywiście można podać np. z ryżem czy ziemniakami.

 Składniki:

(dla 2 osób)

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Umyte piersi z indyka przekrawamy wzdłuż na pół i rozbijamy na cieńsze filety. Solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, a seler w poprzek na 4 kawałki. Pamiętajcie, aby najpierw obciąć białe końcowki selera i wyjąć niesmaczne i twarde włókna. Układamy warzywa na środek filetów (ile zmieścimy), zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadły. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu z odrobiną wody (lub oliwy) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Ja piekłam w rękawie. Podajemy od razu. Dobrze smakuje z musztardą stołową. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pomysł na indyka
Opublikowano: poniedziałek, 26 maj 2014 19:45
Magdalena
Odsłony: 4696