Propozycja na niedzielny obiad, delikatny indyk duszony z pieczarkami i marchewką w kremowym sosie. Podałam z kaszą jaglaną i surówką. Prosto i smacznie.
Składniki:
Wykonanie:
Filet kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Polewamy niewielką ilością oleju lub oliwy. Pozostawiamy na pół godziny
Marchew obieramy i kroimy w talarki, podsmażamy na oleju, pieczarki w kroimy w plastry, cebulę w kostkę i dodajemy marchewki, dusimy razem.
Mięso lekko obsmażamy na oddzielnej patelni. Dodajemy do warzyw i zalewamy wrzątkiem, tak, by mięso lekko było przykryte. Dusimy razem około 15 minut. Sos zagęszczamy zawiesiną z wody i mąki (mąkę rozpuszczamy w wodzie). Wyłączamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy, jeśli czujemy taką potrzebę. Smacznego:)

