Artykuły

Duszony indyk z marchewką i pieczarkami

Propozycja na niedzielny obiad, delikatny indyk duszony z pieczarkami i marchewką w kremowym sosie. Podałam z kaszą jaglaną i surówką. Prosto i smacznie.

Składniki:

Wykonanie:

Filet kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem.  Polewamy niewielką ilością oleju lub oliwy. Pozostawiamy na pół godziny

Marchew obieramy i kroimy w talarki, podsmażamy na oleju, pieczarki w kroimy w plastry, cebulę w kostkę i dodajemy  marchewki, dusimy razem.

Mięso lekko obsmażamy na oddzielnej patelni. Dodajemy do warzyw i zalewamy wrzątkiem, tak, by mięso lekko było przykryte. Dusimy razem około 15 minut. Sos zagęszczamy zawiesiną z wody i mąki (mąkę rozpuszczamy w wodzie). Wyłączamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy, jeśli czujemy taką potrzebę. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Pomysł na indyka
Opublikowano: sobota, 28 luty 2015 20:40
Magdalena
Odsłony: 5155