Artykuły

Pizza bianca ze szparagami, pieczarkami i indykiem

Ja ciasto zrobiłam tradycyjnie to, więc wyszło mi trzy cienkie pizze. Podaję proporcje na jedną pizzę. Jeżeli chcecie spróbować innego odsyłam do oryginalnego przepisu. Ja zawsze robię trzy pizze, większość znika od razu, czasem zostanie coś na później bądź na następny dzień :)

Składniki:

(1 blat ciasta)

Dodatkowo:

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę, aż powstanie miękkie, elastyczne, ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc (a przynajmniej na 3h).

Szparagi skrapiamy oliwą z oliwek, lekko solimy i posypujemy delikatnie pieprzem.

Z gotowego ciasta rozwałkowujemy cieniutki placek, trochę więcej ciasta zostawiamy na brzegi. Układamy pizzę na lekko oprószonej mąką blasze. Na cieście układamy kolejno: ser, cebulę, pokrojone pieczarki, szynkę parmeńską i szparagi. Ja dorzuciłam jeszcze kilka kawałków selera naciowego. Posypałam jeszcze przyprawami typu zioła prowansalskie :)

Pieczemy pizzę w temperaturze 220 stopni przez ok. 8 – 10 min (opcja termoobiegu z górną i dolną grzałką; brzegi powinny się zarumienić). Smacznego :)

Źródło inspiracji

Kategoria: Pizze i tarty
Opublikowano: poniedziałek, 16 czerwiec 2014 20:18
Magdalena
Odsłony: 2828