Artykuły

Pizza na cienkim cieście z kurczakiem

Uwielbiam pizzę na cienkim cieście, po kilku próbach wreszcie trafiłam na przepis idealny:) Zupełnie jak z pizzerii. Pyszna, cieniutka i pełna dodatków:)

Składniki:

(na trzy okrągłe pizze)

Dodatkowo:

Sos:

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę, aż powstanie miękkie, elastyczne, ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc (a przynajmniej na 3h). Przygotowujemy dodatki tj. smażymy kurczaka, pieczarki. Paprykę, fetę, mozarellę kroimy w dowolne kształty.

W między czasie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek lub przeciskamy przez praskę, lekko podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy przecier pomidorowy (z kartonika, ok. połowy) dodajemy trochę cukru, soli, pieprzu i dużo ziół (oregano, tymianek, bazylia). Studzimy.

Jak ciasto mamy gotowe, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wraz z włożoną do środka blachą (taką dużą z piekarnika), na której będziemy piec pizzę. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na cienkie okręgi. Kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy odrobiną sosu i nakładamy dodatki.
Jak piekarnik się nagrzeje, wysuwamy blachę i szybko przenosimy na nią papier do pieczenia wraz z pizzą. Pieczemy 7 minut.

Źródło inspiracji

Kategoria: Pizze i tarty
Opublikowano: środa, 16 maj 2012 23:47
Magdalena
Odsłony: 14915