Artykuły

Tarta szparagowa

Znów tarta, ale tym razem na słono :) Kolacja na ciepło :) Tarta ze szparagami i szynką, kruche ciasto i aromatyczne wnętrze:) Od siebie dodałam jedynie szynkę dla podkręcenia aromatów:)

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

Wykonanie:

Przesianą mąkę mieszamy z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawiamy do wysmarowania formy), dodajemy wodę, sól i ugniatamy kulę, rozwałkowujemy. Ja ciasto tradycyjnie wyrobiłam w malakserze. Wysmarowaną formę (średnica ok. 25 cm) wykładamy ciastem, przykrywamy pergaminem, utwardzamy za pomocą fasoli. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni C. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Ja w połowie pieczenia zdjęłam obciążenie, inaczej zrumieniłaby się tylko na brzegach :)

Szparagi myjemy, kroimy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Jajka wbijamy do śmietany, dodajemy ser, sól, pieprz, mieszamy. Na upieczone ciasto wykładamy równomiernie szparagi. Wszystko zalewamy śmietanową masą. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pizze i tarty
Opublikowano: wtorek, 09 czerwiec 2015 21:28
Magdalena
Odsłony: 2675