Krucha tarta z brukselką i szynką, świetna na kolację na ciepło, przekąskę czy drugie śniadanie do pracy :) Jeśli są wśród Was wielbiciele brukselek to zachęcam do wypróbowania :)
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie:
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy po szczypcie soli i gałki. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki. Brukselkę myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na półmiękko. 1/3 ciasta odkładamy, resztą wylepiamy formę do tart, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy brukselkę, posypujemy pokrojoną w paseczki szynką i posiekanym czosnkiem, skrapiamy olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika. Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano. Smacznego :)

