Artykuły

Stek z łososia w sosie koperkowo-cytrynowym

Pomysł na piątkowy szybki obiad, delikatny łosoś z sosem koperkowym podany w towarzystwie makaronu, u mnie pełnoziarniste penne. Zrobiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki

Wykonanie:

Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (2 łyżki) na niedużym ogniu. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterkach (u mnie przeciśnięty przez praskę). Dodajemy śmietankę i gotujemy.

W tym czasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego skórkę otartą z cytryny i koperek, mieszamy z makaronem.

Makaron wykładamy na talerz, a na szczycie układamy łososia i skrapiamy go sokiem z cytryny oraz oprószamy posiekanym koperkiem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ryby
Opublikowano: piątek, 10 październik 2014 17:28
Magdalena
Odsłony: 3439