Artykuły

Dorsz pieczony z cukinią

Propozycja na piątkowy obiad, tym razem dorsz w towarzystwie cukinii duszonej w czosnku. Cukinia jest mięciutka i aromatyczna, jeżeli chodzi o dorsza, jeszcze bym go więcej doprawiła :) Całość bardzo fajnie się komponowała, warto spróbować.

Składniki:

( 2 porcje )

Wykonanie: 

Cukinie myjemy, kroimy na 6 części wzdłuż, układamy na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego. W małej  misce mieszamy rozgnieciony ząbek  czosnku, łyżkę posiekanej: natki pietruszki, tymianku i bazylii z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy  do warzyw i  dobrze mieszamy. Rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i układamy na cukinii.
Na małej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek dosypujemy bułkę tartą, startą skórkę z połowy cytryny, suszone płatki chili i pozostałą łyżkę natki pietruszki, mieszamy dokładnie i podsmażamy  przez 2 minuty (do  czasu,  aż bułka będzie złota ). Bułkę układamy na wierzchu ryby. Pomiędzy dorsza układamy pokrojoną w łódeczki cytrynę. Wstawiamy do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 -25 minut (w zależności od grubości filetów).  Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ryby
Opublikowano: piątek, 25 lipiec 2014 21:04
Magdalena
Odsłony: 3938