Artykuły

Mintaj ze szpinakiem i gorgonzolą

Moje kolejne podejście do ryby:) W źródłowym przepisie była sola, ale akurat miałam mintaja, więc go wykorzystałam. Tym razem ryba podana z sosem z gorgonzoli i szpinaku. Jak dla mnie sos troszkę zbyt intensywny, gorgonzola taka jest, ewentualnie można dodać jej mniej. Chyba, że należycie do grona smakoszy tego sera, wtedy nie musicie nic modyfikować:)


Składniki, 2 porcje:

Mintaj

Szpinak i sos z gorgonzoli:

Wykonanie:

Szpinak płukamy, odcinamy twarde łodyżki, osuszamy na papierowym ręczniku. Wkładamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki wody i podgrzewamy na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Dokładnie odciskamy go z wody, siekamy i odkładamy.

Filety z mintaja oprószamy lekko solą i pieprzem. Mleko wlewamy na płaski talerz, mąkę wsypujemy na drugi. Filety zanurzamy w mleku a następnie obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na oleju na rozgrzanej patelni, aż będą miały chrupiącą skórkę i się zrumienią.

Na czystej patelni rozgrzewamy masło, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Jak sos zgęstnieje dodajemy szpinak, mieszamy i odstawiamy z ognia. Do gorącego sosu dodajemy pokrojony ser gorgonzola. Doprawiamy ewentualnie solą (ser gorgonzola jest dość słony) oraz pieprzem.

Rybę układamy na półmisku, polewamy sosem, ja podałam sos obok. Podajemy z cząstkami cytryny oraz białym ryżem. Smacznego:)

Źródło inspiracji

Kategoria: Ryby
Opublikowano: wtorek, 23 październik 2012 19:19
Magdalena
Odsłony: 3401