Artykuły

Filety z ryby smażone w sezamie

Kolejna propozycja na obiad z udziałem rybki:) Tym razem smażona ryba, a dokładnie mintaj w panierce z sezamu.

Składniki:

Wykonanie:

Filety płukamy i suszymy; jeśli zamrożone - wcześniej rozmrażamy.

Przygotowujemy marynatę: ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, następnie mieszamy go z sosem sojowym, imbirem i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Skrapiamy marynatą rybę i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Kawałki ryby zanurzamy w jajku, następnie obtaczamy w sezamie, dociskając. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Troszkę sezamu zostaje na patelni, ale nie jest tak źle. Ryba smaczna, ja się jeszcze rybami zachwycać nie potrafię, ale może kiedyś zmienię zdanie:) Podałam z młodymi ziemniaczkami pieczonymi w papilotkach. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Ryby
Opublikowano: piątek, 29 czerwiec 2012 18:12
Magdalena
Odsłony: 4666