Artykuły

Risotto z pieczarkami

Pyszne risotto z pieczarkami, czyli pomysł na jarski obiadek:) Ja dodałam dla koloru czerwonej papryki. Odrobinę zmodyfikowałam.

Składniki:

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła oraz łyżkę oleju (grzyby będą smażone w wysokiej temperaturze, także olej zapobiegnie spaleniu się masła). Wsypujemy plasterki pieczarek i paprykę pokrojona w kostkę i przez cały czas smażymy na dużym ogniu, aż do momentu, gdy pieczarki będą mocno przyrumienione i odparuje z nich cała woda. Wówczas zdejmujemy je z patelni (pozostawiając jak najwięcej tłuszczu ze smażenia grzybów) na czas przygotowania ryżu.

Na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę masła, czosnek pokrojony w plasterki (ja przecisnęłam przez praskę) oraz cebulę posiekaną w średniej wielkości kostkę (pominęłam). Wsypujemy suchy ryż. Smażymy, aż ziarna wchłoną masło (nie przypalić!). Zalewamy winem w taki sposób, aby zakryło ziarna na wysokość ok. 0,5 cm. Dusimy mieszając, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodajemy pierwszą porcję bulionu (np. 1 chochlę) i znów mieszamy, czekając aż woda odparuje, a esencja bulionu wejdzie w ziarna. Czynność tę powtarzamy, aż ryż stanie się miękki, ale nie rozgotowany (będzie także bardziej szklisty). Wówczas dodajemy jogurt i mieszamy. Na końcu dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki i jeszcze chwilę dusimy. Wyłączamy ogień pod patelnią i od razu podajemy risotto posypane natką pietruszki. Smacznego:)

Źródło

 

Kategoria: Ryż
Opublikowano: sobota, 03 listopad 2012 16:23
Magdalena
Odsłony: 2508