Artykuły

Risotto z kalafiorem z serem camembert i migdałami

Bardzo smaczne risotto, w takiej bardziej wytrawnej wersji, pasuje na przykład na kolację dla dwojga itp.:) Robiłam je już któryś raz z kolei, bo bardzo mi smakuje. Polecam:)

Składniki:

(2 - 3 porcje)

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Różyczki kalafiora układamy na kawałku folii aluminiowej, posypujemy solą oraz pieprzem, polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek i posypujemy kawałeczkami masła. Folię kładziemy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Ja tym razem zrobiłam w wersji szybszej:) Tj. ugotowałam kalafiora w lekko osolonej wodzie, na lekko twardo. Ważne by nie był rozgotowany. Bulion zagotowujemy i mieszamy z tymiankiem. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów.

Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszając podsmażamy przez 30 sekund. Wlewamy wino, mieszamy, aż odparuje, przez kolejne około 30 sekund. Wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż całkowicie go zaabsorbuje. Wtedy wlewamy kolejną porcję bulionu i znów gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzamy przez około 18 - 20 minut, do czasu, aż ryż będzie ugotowany al dente (miękki, ale nie rozgotowany). Może zostać trochę bulionu.

Trzymając patelnię z ryżem na małym ogniu, wkładamy kalafiora oraz pokrojony w kosteczkę ser camembert. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe. Podajemy np. z lampką białego wina:) Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Ryż
Opublikowano: piątek, 20 lipiec 2012 22:15
Magdalena
Odsłony: 4477