Artykuły

Czerwone risotto z kurczakiem

Pyszne, pomidorowe i pikantne risotto z kurczakiem. Dla tych, którzy preferują mniej pikantne dania zalecam zmniejszyć ilość papryki i pieprzu cayenne.


Składniki:

Wykonanie:

Czerwona paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Siekamy czosnek. Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę średniej wielkości. Lekko solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy do kurczaka posiekaną paprykę, cebulę, czosnek i oregano. Podsmażamy przez około 5 minut. Następnie przyprawiamy papryką w proszku i pieprzem cayenne. Dokładamy ryż, sos pomidorowy i 1 szklankę ciepłego bulionu. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez około 25 minut. W tym czasie ryż powinien zrobić się miękki. Całość mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowane płyny resztą bulionu. Na koniec dorzucamy zielony groszek i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Można dodać kukurydzę zamiast groszku, ale chciałam żeby moje risotto było tylko czerwone:) Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Ryż
Opublikowano: środa, 09 maj 2012 21:10
Magdalena
Odsłony: 10138