Artykuły

Brokuły w beszamelu ze słonecznikiem

U mnie brokuły były dodatkiem do mięsa, ale mogą być również samodzielną przekąską. Proste i smaczne:)

Składniki:

(na 2 porcje)

 Wykonanie:

Brokuły oczyszczamy i lekko podgotowujemy najlepiej na parze. Słonecznik prażymy na suchej patelni na brązowy kolor, a ser trzemy na tarce o grubych oczkach.

Sos: Rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy mąkę, doprowadzamy do gładkiej zrumienionej masy i wlewamy mleko, następnie dodajemy 1/2 kostki rosołowej, zioła do smaku i szczyptę pieprzu. Gotujemy do momentu zgęstnienia.

Brokuły wykładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem, posypujemy serem i słonecznikiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 do 20 minut do zrumienienia. Podajemy jako dodatek do drugiego dania albo jako przekąskę np. z  chrupkim pieczywem. Smacznego :)

Źródło: Dawno, dawno temu znalezione w Internecie:)

Kategoria: Dodatki obiadowe
Opublikowano: poniedziałek, 13 maj 2013 22:52
Magdalena
Odsłony: 2459