Artykuły

Pieczona dynia

Tak przygotowana dynia może stanowić bazę do przygotowania nadzienia np. do pierogów. Ja właśnie w tym celu ją przygotowałam:)

Składniki:

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Przekrawamy dynię na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Dosyć ciężko się obierało taką dynię ze skóry, można upiec ja w skórce, a zdjąć ją dopiero po upieczeniu, wtedy będzie to dużo prostsze. Wykładamy blachę pergaminem, przekładamy dynię i skrapiamy obficie oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy dynię przez 20 minut, aż stanie się miękka.

Tak  przygotowana dynia może stanowić samodzielną przekąskę lub np. być bazą do różnego rodzaju nadzień. U mnie do pierogów. Jako że, moja dynia była większa, tylko część upiekłam, resztę zamroziłam i czeka na kolejny eksperyment:) Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Dodatki obiadowe
Opublikowano: wtorek, 04 grudzień 2012 18:02
Magdalena
Odsłony: 3573