Bardzo ciekawe puree muszę przyznać. Ma fajny, wyrazisty smak, ale musicie lubić selera bo on tu gra pierwsze skrzypce :) Puree może zastąpić ziemniaki przy tradycyjnym obiedzie, albo stanowić samodzielną przekąskę. Ja podałam do kotlecików serowych.

Składniki:
Wykonanie:
Ziemniak i seler obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy mleko, wrzucamy warzywa i uzupełniamy wodą, żeby warzywa były prawie całe przykryte. Gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną, pod koniec gotowania solimy, a następnie blendujemy na gładkie pure. Puree doprawiamy pieprzem i gałką, wsypujemy bazylię i krótko miksujemy. Masło roztapiamy, dalej podgrzewając aż zacznie się palić i zmieni kolor na brązowy. Ale uważajmy, by go nie przypalić;) Masłem polewamy puree. Można podawać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie. Smacznego:)

