Artykuły

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Młoda kapustka w roli głównej. Nie w postaci gotowanej, którą też bardzo lubimy, ale w postaci surówki. Delikatna i smaczna surówka, a do niej np. młode ziemniaczki z koperkiem i grillowana cukinia. Taki lekki, leni jarski obiadek. Oczywiście może być dodatkiem do innych kompozycji, które są Wasze ulubione :)

Składniki:

Wykonanie:

Pół dużej główki młodej kapusty drobno szatkujemy. Dodajemy do niej sól, cukier oraz kwasek cytrynowy, lekko gnieciemy ręką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie obieramy marchew i siekamy zielony koperek. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach do kapusty i dodajemy posiekany koperek. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz olej i mieszamy wszystkie składniki, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, cukrem i kwaskiem do smaku. Gotową surówkę przekładamy do salaterki i podajemy. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Dodatki obiadowe
Opublikowano: środa, 19 czerwiec 2019 13:01
Magdalena
Odsłony: 1955