Artykuły

Kapusta marynowana

Jeśli zdarzyło się Wam jeść chińszczyznę to ten smak powinien być Wam znany :) Kapusta mimo marynowania pozostaje chrupka, jest jednocześnie lekko słodka i kwaskowata. Mi bardzo przypadła do gustu :) Często u mnie gości.

Składniki:

Marynata:

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
Przygotowujemy marynatę. Do rondelka wlewamy ocet, dodajemy cukier, sól i czosnek i podgrzewamy całość. Dodajemy olej i doprowadzamy do wrzenia i do rozpuszczenia się cukru.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy. Kapustę przekładamy do słoja lub wiaderka plastikowego, zalewamy pozostałą marynatą i mocno dociskamy. Szczelnie zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny.

Kapusta jest smaczna od razu, ale najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach. Wtedy smaki się przegryzą a sama kapusta zmięknie pozostając jednocześnie chrupką. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Dodatki obiadowe
Opublikowano: niedziela, 17 wrzesień 2017 15:24
Magdalena
Odsłony: 4387