Artykuły

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

Kolejny raz wypróbowałam połączenie kaszy gryczanej i twarożku, tym razem w wersji gołąbków. Jestem zadowolona z efektu końcowego, gołąbki są mięciutkie, aromatyczne i smaczne :) Podałam z sosem pieczarkowym, który mi do nich po prostu pasował:) Robiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki:

Wykonanie:

Wykrawamy głąb i wkładamy główkę do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Stopniowo zdejmujemy mięknące liście i ścinamy z nich grube nerwy.

Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżki masła i studzimy. Dodajemy ser, jajko, mieszamy i doprawiamy farsz majerankiem, pieprzem, solą. Na duże liście kładziemy nadzienie i zwijamy gołąbki. Dno rondla wykładamy boczkiem. Na nim kładziemy kilka liści kapusty, a następnie gołąbki. Przykrywamy je pozostałymi liśćmi. Zalewamy wrzącym bulionem grzybowym i dusimy ok. 25 min (od zagotowania) na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia z mąki i masła robimy białą zasmażkę i zagęszczamy nią sos. Podajemy gorące. Ja nie zagęszczałam sosu, zrobiłam osobno sosik pieczarkowy :) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: piątek, 16 styczeń 2015 21:40
Magdalena
Odsłony: 5705