Artykuły

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

Smaczne kotleciki w wersji zdrowszej, bo zamiast smażenia zostały upieczone. Podałam je z salsą meksykańską dla podkreślenia smaku :) Do momentu, gdy kasza jest ciepła, do kotletów nie trzeba dodawać jajka. Jeśli kasza wystygnie, wskazane jest dodanie jajka, by można ją było lepiej uformować. Kotleciki formuje się bezproblemowo i szybko :)

Składniki:

Wykonanie:

Soczewicę opłukujemy na sitku, zalewamy wodą, dodajemy dwa liście laurowe oraz po dwa ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości, około 30 minut, po czym osączamy na sitku. Wyjmujemy przyprawy.

Kaszę sparzamy wrzątkiem, opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, przekładamy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1 łyżkę oleju i sól, zagotowujemy i gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, nie mieszając.

Cebule podsmażamy na oleju (pominęłam ten krok).

Gorącą kaszę mieszamy z przyprawami, soczewicą, podsmażoną cebulą i nacią pietruszki. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić.

Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych. Smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Podajemy  z surówką, u mnie jeszcze z salsą meksykańską. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: poniedziałek, 05 styczeń 2015 17:49
Magdalena
Odsłony: 3400