Artykuły

Krokiety z cukinią i pieczarkami

Dosyć czasochłonne danie, ale raz na jakiś czas warto je przygotować. Ja bardzo lubię krokiety, chociaż z uwagi na długi czas przygotowania, za często u mnie nie goszczą. Jednak jak zobaczyłam propozycję farszu z cukinią, to kusiło mnie, żeby je sprawdzić :) Musiałam jak najszybciej wypróbować. Krokiety wyszły bardzo dobre, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, mi wyszło tylko 9 krokietów, a nadzienia ledwo wystarczyło (chyba za hojnie dawałam do pierwszych:)), więc jeśli planujecie większą ilość proponuję zwiększyć proporcje :) A wypróbować zdecydowanie warto :)

Składniki:

Farsz:

Ciasto na naleśniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy. 

Naleśniki: Z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mi wyszło 9 naleśników. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. 

Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.

Gotowe krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: piątek, 05 wrzesień 2014 21:18
Magdalena
Odsłony: 4476